Kerengő magazin

Bánsági Vakáció - négy napos autós körutazás programajánló

24Jún

Bánsági Vakáció - négy napos autós körutazás programajánló

Szeretnénk bemutatni egy újabb különleges útvonalat, amely során 4 napos kirándulás keretében számos gyönyörű helyre látogathatnak el a Bánság Gyöngyszemei közül, mint pl. az alábbiak:
 
  • A Vaskapuhoz a Dunán,
  • Ferenc József császár kedvenc üdülőhelyéhez, Herkulesfürdőhöz,
  • Dévához és Vajdahunyad várához.
 
Emellett megkóstolhatnak gasztronómiai különlegességeket és híres borokat. Az út során különleges élményben lesz részük, amikor megpillantják a Széchényi István által szabályozott Dunát. A Kazánok völgye pedig számos lenyűgöző látnivalót tartogat, többek között:
 
  • Decebal hatalmas szobrát, amelyet a sziklába véstek (egyedi),
  • A lenyúgöző Ponicova barlangot,
  • A Dunán levő Dubova-öblöt és még sok más szépséget.
 
Bánsági Vakáció: mely egy négy napos autós körutazás és egyben programajánló is
 
1. nap - Temesvár, Vaskapu a Dunán:
Amit Temesváron érdemes meglátogatni: Losonczy tér (vagy Dóm tér), Jenő herceg tér, a Lloyd sor (mai nevén Piața Victoriei, Erzsébetváros (Temesvár), Gyárváros (Temesvár). Az előbb említett látványosságokon kívül Temesvárnak még van 8 római katolikus temploma, két régebbi és több új román ortodox temploma, három zsinagógája (ezekből csak az egyik működik), két szerb ortodox, két görögkatolikus, egy evangélikus temploma.
 
Temesvártól délre az út egyik legfőbb attrakciója a Vaskapu-szoroson történő átkelés. Ezek a hajóutak számos nagy utazási iroda kínálatában szerepelnek. Gyakran ajánlanak autóbuszos utazásokat is a környéken, sétahajózással kombinálva.
 
 
Temesvár belváros
Duna Vaskapu
 
2. nap - Herkulesfürdő és a Cserna völgye:
A Cserna folyó völgyében található a Kárpátok legszebb vízesése, a Szeles vízesés, víztározókat és a Púp-szurdokot is.
 
Herkulesfürdő a Cserna-folyó vadregényes völgyében található, elhelyezkedésének egyik különlegessége hogy hatalmas hegyek veszik körbe. A sokféle növény közül azonban legjelentősebb a fürdőhely parkjának közepén álló több száz éves mamutfenyő. Az ókori rómaiak tették virágzó gyógyfürdővé, és "Ad aquis Herculi sacerdos" (Herkules szent vizeihez) vagy "Thermae Hercului ad Mehadiam" (Herkules mehádiai hévizei) néven emlegették.
Herkulesfürdő gyógyvizei különböző megbetegedések gyógyítására alkalmasak mint pl.: reuma, foglalkozási és női betegségek, emésztési zavarok, periférikus idegrendszeri, légző- és mozgásszervi betegségek.
 
 
Cserna-völgy, Herkulesfürdő
Cserna-völgy, Herkulesfürdő
 
3. nap - Kazánok völgye, Szörényvár
Az Al-Dunának is nevezett folyamszakasz legszebb, legizgalmasabb része a Kazán-szoros. Itt a Kazán-szoros függőleges sziklafalai 170 méter szélességűre préselik össze a Dunát. (máshol akár 2000m-re is kiszálesedik)
 
Szörényvár az első köből épült város volt, védőfalainak romjai ma is látszanak amely 2 hektár területet borit.  Megtekinthető a négy kapu, lakások helye, fegyvertárak, főutcák, a vezér épületen ahol Traian király is megszállt.  A Rózsák Parkjában, a Dragalina Parkban található a Szörényi vár, illetve egy régészeti komplexum. A város látványosságai közé tartoznak még a Viztorony, Traian hidja, Hősők szobra, és a Művészeti múzeum.
 
 
Galamboc-vara-szerbia
trikule_var_romjai
 
4. nap - Déva vára, Vajdahunyad
Déva vára hajdani erődítmény az Alsó-Maros mentén, a Déva város fölé emelkedő hegyen, egy 250 méter magas sziklán, e miatt is kiemelkedő látvány. Hadi jelentősége igazán csak a 17. században volt, mikor Lippa átengedése után egyedül a Déva vára állhatott ellen egy esetleges török inváziónak (ez végül nem történt meg) a Maros völgyében.  A vár számos birtokosa közül a legjelentősebbek Hunyadi János, Szapolyai János, Bocskai István és Bethlen Gábor.
 
Vajdahunyad vára a Hunyadiak dicsősége, a „várak királya”, lenyűgöző gótikus várkastély.  Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, a régió leghíresebb turisztikai látványossága.
 
 
Déva vára
Vajdahunyad vára
 
Kirándulása alatt, a számos látnivaló és programlehetőség mellett, kényelmes és hozzá férhető árú szálláshelyek is állnak rendelkezésére.

Tekintse meg szállás kínálatunk gyöngyszemeit a zónában, és foglaljon szállást Bánságban:
 
Kellemes utazást és élményteljes kirándulást kívánunk!